6b piecze chorwackie ciastka
- Katarzyna Pająkowska
- Odsłony: 1639
W ramach przygotowań do Gdańskiego Święta Europy, który odbędzie się w najbliższą niedzielę, klasa 6b piekła dziś ciastka według chorwackich przepisów przysłanych nam przez zaprzyjaźnioną szkołę w Delnice w Chorwacji.
Dziękuję uczniom za zaangażowanie!
Katarzyna Pająkowska-Dabrynin
Przepisy:
MILION KOMADA
250 g plain flour
250 g ground wallnats
250 g powder sugar
250 g butter
1 egg yolk
1 vanilla sugar
Make a cookie dough out these ingredients. Leave it to rest for 30 min. Make small balls and make a hole in the middle. Bake for 15 min on 200°c. When baked, leave them to cool and then fill the holes with jam or melted chocolate.
ČOKO RASPUKNUTIĆI
200 g dark chocolate
50 g butter
100 g sugar
2 eggs
1 vanila sugar
200 g plain flour
pinch of salt
1/2 teaspoon baking powder
powder sugar
1. Melt the chocolate and butter and leave them to cool a bit. In separate bowl mix eggs, vanilla sugar and sugar until light yellow. Add chocolate and butter mix to eggs and sugar mix. Stir well. Add flour, salt and baking powder and make a dough. Leave it rest for 2-3 hours in the fridge. Make small balls and roll them well in powdered sugar. Place the balls on the perchament paper and bake them around 10 min od 180°c. (They should be a bit soft when you get them from the owen, and they will get firmer when they cool down.)